Regionale zorgorganisaties bundelen acute (nacht)zorg

Vanaf 1 januari 2021 werken vijf VVT organisaties in de regio samen voor de acute en onplanbare (nacht) zorg onder de naam ReBOZ. ReBOZ staat voor Regionale Beschikbaarheid Onplanbare Zorg. Deze zorg is voor iedereen in de regio Zuid-Holland-Noord die acuut hulp nodig heeft, bijvoorbeeld na een val.

Lees hieronder het artikel in Leidschdagblad 6 januari 2021 – Marieta Kroft

 

Binnen een half uur staat er iemand voor de deur. De kans is groot dat deze verpleegkundige van een andere organisatie is, dan waar de hulpvrager bij aangesloten is. Het kan dus gebeuren dat er ’s nachts een wijkverpleegkundige van Wijdezorg aan de deur staat, terwijl deze bewoner normaal gesproken de thuiszorg van ActiVite krijgt, of andersom.

Onder de naam ReBOZ (Regionale Beschikbaarheid Onplanbare Zorg) biedt een team van verpleegkundigen hulp die niet kan wachten tot de ochtend. Voorbeelden zijn hulp na een val, bij het verzorgen van een wond, bij kathetherproblemen of medicatietoediening bij terminale cliënten. Dit team bestaat uit medewerkers van Libertas, Marente, WIJdezorg, DSV | verzorgd leven en ActiVite. Andere VVT-aanbieders uit de regio Zuid-Holland-Noord kunnen deze dienstverlening afnemen van ReBOZ.

Efficiënter

Voorheen regelde elke thuiszorgorganisatie zijn eigen nachtzorg. “Door op deze manier samen te werken bij onplanbare zorg, zetten de organisaties de medewerkers efficiënter in”, leggen ze in een persbericht uit. “Wanneer iemand acute hulp nodig heeft, alarmeert hij op de gebruikelijke manier. Er komt dan snel hulp.” De ReBOZ-medewerker draagt de zorg vervolgens, indien nodig, over aan het bestaande wijkteam.

Het is niet zo dat een dienstdoende verpleegkundige in de nacht van Katwijk naar Nieuwkoop moet rijden of andersom. Zowel in de Duin- en Bollenstreek, als in de regio’s Leiden en Alphen staat een nachtverpleegkundige paraat. De aanrijtijd is maximaal een half uur.

Niet acuut

Voor de niet-acute nachtzorg, zorg die van tevoren al gepland staat, verandert er niets. Een oudere die bijvoorbeeld elke nacht op een afgesproken tijdstip geholpen wordt bij een toiletbezoek, krijgt net als altijd gewoon de hulp van de eigen thuiszorgorganisatie. “Geplande zorg blijft gecontinueerd door de eigen organisatie”, geeft de woordvoerster aan.

Hoe vaak inwoners van Zuid-Holland Noord acuut zorg nodig hebben in de nacht is niet bekend. “Dit willen we in de loop van komend jaar goed monitoren”, zegt de woordvoerster. “We zien nu dat het heel erg wisselt per nacht.”

Leidsch Dagblad, 6 januari 2021

Waarom ReBOZ?
Op dit moment wordt de acute (nacht)zorg per organisatie georganiseerd. Verschillende zorgorganisaties uit de regio Zuid-Holland-Noord hebben besloten de krachten te bundelen onder de naam ReBOZ.

Met ReBOZ werken we aan een gezamenlijke visie op de ongeplande acute (nacht)zorg. We bieden verantwoorde zorg in de nacht met handelingen die niet kunnen wachten. Zoals bijvoorbeeld hulp na een val, katheterproblemen, acute wondzorg of medicatietoediening bij terminale cliënten.

Hoe werkt ReBOZ?
Wanneer iemand acute hulp nodig heeft, alarmeert hij op de gebruikelijke manier. Er komt dan snel hulp. Na het acute moment draagt de ReBOZ-medewerker de zorg indien nodig over aan het bestaande wijkteam.

De mensen achter ReBOZ
Een team met medewerkers van ActiVite, DSV Verzorgd Leven, Libertas, Marente en WIJdezorg gaat aan de slag onder de naam ReBOZ. Andere VVT-aanbieders uit de regio Zuid-Holland-Noord kunnen deze dienstverlening afnemen van ReBOZ. Door op deze manier samen te werken bij onplanbare zorg, zetten de organisaties medewerkers efficiënter in.