Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan geeft collegereeks in Rhijndael

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Om hieraan een impactvolle bijdrage te leveren, organiseren zij interactieve seniorencolleges, gegeven door studenten.

De activiteiten zijn cognitief uitdagend en verbinden generaties met elkaar door middel van het delen van kennis. Want persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd.

De studenten die de colleges geven kunnen zelf een onderwerp kiezen uit hun studie of vakgebied. Zij geven dus een seniorencollege over een onderwerp dat echt hun interesse heeft en waarover ze graag vertellen en van gedachten wisselen met deelnemers. De studentendocent geeft altijd een collegereeks, dat wil zeggen een serie van vier verschillende colleges rondom één thema.

Binnen collegereeksen passen de studenten de colleges aan voor senioren, ook voor mensen met dementie. Ze organiseren interactieve colleges, juist gegeven door studenten, zodat de kloof tussen mensen met dementie en de maatschappij wordt verkleind. Hiermee bieden ze een betekenisvolle activiteit aan, waarbij gelet wordt op richtlijnen als een duidelijke structuur, veel afbeeldingen, veel interactie, veel terug naar vroeger.
Er wordt nadruk gelegd op dat wat iemand nog wél kan.

In de weken van juni schuiven de bewoners in Rhijndael aan voor colleges over:

  • Noorse Mythologie
  • Een weg naar de ondergang
  • Griekse Mythologie
  • Saga’s van helden