Training Vilans Wet zorg en dwang voor zorgmedewerkers van WIJdezorg

Wet zorg en dwang
De Wet zorg en dwang (Wzd) is sinds 1 januari 2020 een feit.
Het uitgangspunt van de wet is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving.

Van zorgmedewerkers wordt verwacht dat zij op de hoogte zijn van de wet. Maar er zijn nog veel vragen rondom de invoering van de Wet zorg en dwang.
Vilans, een landelijke kennisorganisatie voor de langdurige zorg, heeft hiervoor een training samengesteld voor zorgmedewerkers.

Training
Alle locaties van WIJdezorg gaan de trainingen volgen. Sommige locaties zijn al klaar, andere nog bezig of gaan binnenkort starten.

De training is gericht op de volgende visie: Persoonsgerichte zorg lever je samen, iedere dag. Onvrijwillige zorg wil je zoveel mogelijk voorkomen. Dat is ook het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang. Geen onvrijwillige zorg, tenzij het echt niet anders kan. De Wzd regelt wat je dan kunt doen, zodat je samen met je collega’s weloverwogen kunt handelen.

De training wordt gegeven in een online omgeving waarin overzichtelijk leerzame en interactieve teamopdrachten zijn geplaatst. De opdrachten worden met een aantal collega’s fysiek doorlopen.
Misschien zijn er routines in je werk geslopen, waardoor je je niet realiseert dat het anders kan. In teamopdrachten ontdek je wat onvrijwillige zorg is, aan de hand van interessante cases, quizzen, handige tools en leuke werkvormen. Zo wordt geleerd om afwegingen te maken in de praktijk.

Talitha van Goozen, manager zorg van locatie Driehof:
Wij zijn gestart met het traject, superleuk en leerzaam! Er ontstaan mooie gesprekken en het zet iedereen anders aan het denken. Wij kwamen er vooral achter hoe snel je het voor de ander aan het invullen bent en het dus om dwangzorg gaat.