Wethouder Schoonderwoerd geeft startsein Welzijn op Recept

Op woensdagavond 3 december opende Harry van Mierlo de voorlichtingsavond van Welzijn op Recept in Het Schoolhuis in Rijnsaterwoude. Wethouder Floris Schoonderwoerd ontving als eerste een welzijnsrecept uit handen van huisarts Ellen van Rosmalen. Hiermee gaf hij het officile startsein voor Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een gezamenlijk project van de Driemaster en de acht huisartsenpraktijken in Kaag en Braassem.

Welzijn op Recept creert een extra verwijsmogelijkheid voor huisartsen: de welzijnscoach. Huisartsen verwijzen patinten die klachten hebben en hier geen medische of psychologische behandeling voor nodig hebben, naar een welzijnscoach. De welzijnscoach biedt mensen een welzijnsarrangement, dat er op gericht is om de mentale gezondheid en veerkracht te versterken. De welzijnscoach bespreekt in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden en wensen van de cli‘nt. Gezamenlijk wordt gezocht naar een passende activiteit. Activiteiten zijn ingedeeld in vijf categorien: ontdekken en doen, bewegen en plezier, eten en ontmoeten, natuur en genieten en muziek en cultuur.

Zo kan het zijn dat een patint bij de huisarts komt met nekklachten, die worden veroorzaakt door stress. De huisarts vraagt door en ontdekt dat de patint sinds het overlijden van haar man erg eenzaam is. De patint komt vervolgens terecht bij een welzijnscoach. Na een uitgebreid gesprek begeleidt de welzijnscoach mevrouw naar vrijwilligerswerk als gastvrouw in het lokale dorpshuis. Hier leert mevrouw veel nieuwe mensen kennen en haalt ze voldoening uit het feit dat ze iets voor anderen kan betekenen. Hierdoor zit ze weer beter in haar vel en worden ook haar nekklachten minder.

Met dit project bouwen zorg- en welzijnsorganisaties in Kaag en Braassem een structurele samenwerkings- en verwijsrelatie op. Wethouder Schoonderwoerd noemde het project een zeer mooi voorbeeld van het creren van nieuwe verbindingen. In Kaag en Braassem werken de gemeente en maatschappelijke organisaties aan het creren van zoveel mogelijk verbindingen tussen allerlei organisaties en instanties. Op die manier zorgen we allemaal dat er geen kieren in het systeem zitten waar mensen tussen kunnen vallen en dat mensen op de plek terecht komen, waar ze het beste geholpen kunnen worden.

Vanaf 3 december kunnen alle huisartsen patinten verwijzen naar een welzijnscoach. Voor meer informatie over Welzijn op Recept kunt u terecht op: www.welzijnoprecept.nu. Hier stellen ook de vijf welzijnscoaches zich aan u voor.