EmmausNieuws

terug naar Emmaus

Emmaus Nieuws

16 januari, Alzheimer Café over slapen

6 januari 2020
Mensen met dementie slapen vaak slecht. Komt dat door de ziekte, of verhogen slaapproblemen het risico op Alzheimer? Dat wordt onderzocht. Duidelijk is dat mensen die lange tijd slecht slapen meer alzheimereiwitten in het hersenvocht hebben dan mensen met een normale nachtrust. Slechts één verstoorde nacht kan al zorgen voor een toename van die alzheimereiwitten. Veel vragen zijn nog onbeantwoord. Maar dat een regelmatige nachtrust de gezondheid bevordert, is klip en klaar. Op donderdag 16 januari wordt Astrid Hooghiemstra, senior onderzoeker bij het VUMC Alzheimercentrum, geïnterviewd in het Alzheimer Café. De muziek wordt verzorgd door de Netz. Het Alzheimer Café...
Lees verder

Alzheimer café 12 december

3 december 2019
Het volgende Alzheimer Café is op donderdag 12 december is het thema dit keer is: Muziek en zang in het Alzheimer Café Een enkele toon van een muziekstuk kan bij ons allemaal herinneringen oproepen. We neuriën soms automatisch mee met muziek. Het gevoel dat muziek oproept prikkelt het brein herinneringen op te halen. Zang voegt aan de herinneringen nog positieve emotie toe. Zingen is heilzaam, bij spanning en stress, bij geheugenproblemen en dementie. Ook als het (mantel)zorgen even minder soepel verloopt is muziek en zang een middel dat kan helpen. Ervaar het zelf. Op donderdag 12 december komt zangeres Maartje...
Lees verder

Familie avond in Emmaus

26 november 2019
Dinsdag 12 november werd er een familie avond in Emmaus georganiseerd. Het was een interessante avond. Na een algemene uitleg over de stand van zaken en uitleg over de wet zorg en dwang werden de aanwezigen in 4 groepen verdeeld. In deze groepen werden verschillende stellingen genoemd; dit lokte leuke discussies uit. Familieleden van een bewoner van woongroep 1 hebben de verzorgenden bedankt in de vorm van een kunstobject voor in de huiskamer van de groep. Het was naast interessant ook een gezellige bijeenkomst waar levendige discussies werden gevoerd een ieder ging met een tevreden gevoel naar huis.
Lees verder

1e contouren nieuwbouw zichtbaar!

19 november 2019
De nieuwbouw in Zoeterwoude-Dorp is sinds september van dit jaar in volle gang. Mede dankzij enthousiaste belangstellenden ontvangen we regelmatig mooie foto's van de voortgang van de bouw. Inmiddels staan de eerste wanden en worden de contouren steeds meer zichtbaar. Met dank aan de bewoner die het mooie uitzicht met ons wilde delen!
Lees verder

Dag van de Mantelzorg gevierd in Emmaus

11 november 2019
Vrijdag 8 november werd in de gemeente Zoeterwoude de Dag van de Mantelzorg gevierd. In samenwerking met Stichting EVA heeft Emmaus de mantelzorgers van Zoeterwoude in het zonnetje gezet. Burgemeester Liesbeth Bloemen opende in het restaurant van Emmaus het stamppottenbuffet. En het heerlijke buffet werd afgesloten met een gezellig optreden van het shantykoor De WeidePoort uit Zoeterwoude. De mantelzorgers gingen met een tevreden gevoel naar huis.    
Lees verder

Hulp in Emmaus op dag van de Lerarenstaking

7 november 2019
Woensdag 6 november was de landelijke lerarenstaking. Die dag kwamen er 5 leerkrachten van een Leidse basisschool naar Emmaus. Ze staakten voor meer capaciteit in het onderwijs, maar wilden hun dag wel ‘nuttig’ besteden. En dat is gelukt! Er werd o.a. met bewoners gewandeld en de hele ochtend werden er poffertjes gebakken in het restaurant. Het werd door de ouderen zeer gewaardeerd. Tijdens de middagmaaltijd vertelden de juffen waarom ze staakten, en met een applaus werden zij gewaardeerd en bedankt!
Lees verder

Shantykoor in Emmaus

4 oktober 2019
Vrijdagmiddag 27 september kwam het Shantykoor ‘De Weidepoort’ een optreden verzorgen in het restaurant van Emmaus voor bewoners, familie en belangstellenden. Het koor bestaat uit ca. 35 enthousiaste leden die al bijna twintig jaar op verschillende plekken in het land uitvoeringen geven. Het restaurant zat helemaal vol en iedereen heeft volop genoten!
Lees verder

Heel Emmaus beweegt

1 oktober 2019
Bewegen is belangrijk, dat weten we allemaal. Daarom was vrijdag 20 september het thema in Emmaus: 'Heel Emmaus beweegt'. Het bruiste van de activiteiten: gymmen, golfen, hockeyen, sjoelen, balspelen, enz. En het enthousiasme was geweldig! Het keukenteam bakte heerlijke pannenkoeken en aan het einde van de middag werd de gezellige beweeg dag afgesloten met een hapje en drankje. Deelnemers, vrijwilligers, familie én keukenbrigade, bedankt voor jullie inzet!
Lees verder

Bewegen tegen dementie?

30 september 2019
Bewegen is meer dan sport en spel. Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Bewegen is verder een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert. Bewegen is de basis van het bestaan. Ook bij mensen met dementie heeft bewegen een positief effect. Donderdag 10 oktober komt Azmi Alubeid, een bewegingsagoog, in het Alzheimer Café. Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners,...
Lees verder

Expositie De Kameleon in Emmaus

7 mei 2019
Woensdag 1 mei was de feestelijke opening van de expositie van schildervereniging De Kameleon bij Emmaus. Onder grote belangstelling verrichtte wethouder Ruud Bouter samen met bewoonster mevrouw Grijn de openingshandeling, nl. door een papieren barrière met kleurrijke wereldbol te doorbreken. Daarna was er een rondgang voor de bewoners en genodigden langs de geëxposeerde schilderijen, waarbij leden van De Kameleon uitleg gaven. Het thema van de expositie is ‘Een wereld van kleur’ en dat is goed te zien aan de geëxposeerde werken die bijzonder kleurrijk zijn. Allerlei technieken zijn gebruikt: aquarel, olie- en acrylverf, en ieder heeft zijn eigen visie op...
Lees verder