Contactformulier info@wijdezorg.com Bellen 088-2091000

Zaken om rekening mee te houden bij uw verhuizing

Bij een verhuizing naar een verpleeghuis komt er veel op u en uw naasten af. Hieronder vindt u een overzicht van administratieve, praktische en financiële of juridische zaken die geregeld moeten worden bij een verhuizing naar een verpleeghuis van WIJdezorg.

Administratieve zaken

Inschrijving op het nieuwe adres kunt u regelen bij de gemeente waar u of uw naaste gaat wonen. Dit kan gedaan worden vanaf vier weken voorafgaand aan de verhuizing tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing. Adreswijzigingen voor uw zorgverzekering, sociale verzekeringsbank, bank, centraal administratie kantoor (CAK), pensioenfonds gaan automatisch zodra u uw gemeente op de hoogte heeft gesteld van de verhuizing.

Wilt u dat de post niet op uw nieuwe WIJdezorg adres komt? Via www.post.nl is het mogelijk om gebruik te maken van een doorstuurservice van de post die u op uw oude adres ontvangt. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Wanneer iemand naar het verpleeghuis (wonen met Wlz-zorg) verhuist, valt die persoon voortaan onder de behandelend arts van het verpleeghuis. Voorafgaand aan uitschrijving bij de vorige huisarts is het raadzaam om te overleggen met het verpleeghuis. De apotheek die verbonden is aan het verpleeghuis zal de levering van medicatie overnemen. Ook de tandartsenzorg wordt overgenomen voor de tandarts die verbonden is aan WIJdezorg.

Praktische zaken

Bij praktische zaken kunt u denken aan het stopzetten of aanpassen van huishoudelijke hulp, het regelen van hulpmiddelen en het opzeggen van abonnementen. Maar ook aan kleding, wasgoed en medicatie e.d., zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

Huishoudelijke hulp

Als de persoon die verhuist huishoudelijke hulp kreeg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet de verhuizing doorgegeven worden bij het WMO-loket van de gemeente. De huishoudelijke hulp stopt dan. Als degene die verhuist huishoudelijke hulp ontvangt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), stopt deze hulp zodra deze persoon verhuist naar het verpleeghuis. Wanneer er een achterblijvende partner of huisgenoot is na de verhuizing die nog huishoudelijke hulp nodig heeft, zal diegene de huishoudelijke hulp op eigen naam moeten aanvragen.

Eventuele hulpmiddelen

WIJdezorg is als zorginstelling verantwoordelijk voor de levering van algemene hulpmiddelen, zoals een hoog-laagbed. Mocht u gebruik maken van hulpmiddelen die door de zorgverzekering of gemeente (Wmo) in bruikleen zijn verstrekt, dan moet u die inleveren. Heeft u nu een rolstoel die geleverd is via de gemeente (Wmo), dan beoordeelt onze ergotherapeut of deze nog voldoet. Eventueel zal deze dan worden overgenomen. Geef dit voor opname aan bij zorgbemiddeling. Meer informatie vindt u terug op www.regelhulp.nl of www.hulpmiddelenwijzer.nl. Hulpmiddelen zoals onder andere gehoorapparaten en brillen vallen niet onder de Wlz-indicatie en worden niet vergoed door WIJdezorg.

Contracten en abonnementen

Om te voorkomen dat u onnodige kosten maakt aan (door)lopende contracten en abonnementen, is het belangrijk om deze tijdig op te zeggen of om te laten zetten wanneer u gaat verhuizen. Denk hierbij aan televisie en internet, energie- en waterleveranciers, en kranten- of tijdschriftenabonnementen. Maar ook:

  • eventuele huurwoning opzeggen of gegevens wijzigen
  • eventuele huurtoeslag opzeggen of wijzigen

Kleding en was

Wij raden u aan om voldoende kleding mee te nemen. Het wasgoed blijft binnen onze instelling langer weg dan u thuis gewend bent. Dit komt doordat de was door een extern bedrijf wordt gedaan. Kleding voor twee tot drie weken is voldoende om elke dag weer fris voor de dag te kunnen komen. Door middel van merkjes in de kleding met uw naam erop komt uw wasgoed weer bij u terug. Beddengoed en handdoeken worden door WIJdezorg geregeld, deze hoeft u dus niet mee te nemen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw wasgoed door familie te laten verzorgen. Ook wanneer u de was door familie laat verzorgen raden wij u aan om uw kleding te laten merken. Dit voorkomt dat kledingstukken binnen de locatie kwijt raken. Aan het merken van de kleding zijn eenmalige kosten verbonden.

Medicatie

Het is prettig om medicatie en andere medische hulpmiddelen mee te nemen voor de eerste paar dagen na de verhuizing.  Natuurlijk gaan wij dit voor u regelen zodra u bij ons woont, maar de ervaring leert dat deze middelen niet altijd direct geleverd kunnen worden.

Financiële en juridische zaken

Als iemand de gevolgen van een beslissing niet kan overzien, is die persoon wilsonbekwaam voor beslissingen. Wettelijk is vastgelegd wie vertegenwoordiger kunnen zijn. Als iemand niet zelf kan beslissen over zijn of haar zorg, zal de zorgverlener eerst kijken of de persoon een mentor of curator heeft. Zo niet, dan wordt gekeken of er een schriftelijke gemachtigde is. Zo niet, dan kunnen de partner of de genoemde familieleden vertegenwoordiger zijn. Meer informatie hierover vindt u op informatiepagina van de Rijksoverheid over de verschillende vormen van wettelijke vertegenwoordiging. En op de website www.goedvertegenwoordigd.nl.

Mogelijk staat u ook nog bij een ander verpleeghuis op de wachtlijst. U kunt aangeven dat u bij WIJdezorg gaat wonen, zodat uw plek op de wachtlijst komt te vervallen.

Voor uw zorgverzekering blijft u ook na de verhuizing zelf verantwoordelijk. Bij een Wlz-indicatie inclusief behandeling is een aanvullende verzekering overbodig. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het zorginstituut Verblijf in een instelling (Wlz) | Verzekerde zorg | Zorginstituut Nederland. Wij bieden u een collectieve inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering aan. De kosten staan op onze aanvullende diensten/prijzenlijst. Ondanks de verzekeringen raden wij u aan om niet te veel waardevolle spullen mee te nemen.