Contactformulier info@wijdezorg.com Bellen 088-2091000

Naastenparticipatie begint bij aandacht

In Nieuwkoop zet José Nielen-van den Bergh zich elke dag in om de zorg beter én menselijker te maken. Als kwaliteitsverpleegkundige houdt ze overzicht, maakt ze plannen, coacht ze collega’s op de werkvloer en zorgt ze ervoor dat protocollen ook in de praktijk gaan leven. Maar minstens zo belangrijk: ze zorgt dat ook naasten een plek krijgen in de dagelijkse zorg.

Inhuizingesprekken-Jose, naastenparticipatie WIJdezorg

Aandacht bij de intake

Bij nieuwe cliënten is José vaak het eerste aanspreekpunt. Vanuit de zorgbemiddeling ontvangt ze een aanmelding: past deze cliënt bij onze locatie? Vervolgens plant ze samen met teamleider facilitair Lia een intakegesprek in met de naasten. Met een checklist in de hand gaan ze het gesprek aan. Over de zorg, maar vooral over de mens achter de cliënt. Wat kan iemand zelf nog? En waarin kunnen familieleden iets betekenen?

 

Kleine bijdragen, grote waarde

Naastenparticipatie hoeft namelijk niet groot of ingewikkeld te zijn. José: ‘Het gaat niet om je vader douchen, maar om samen koffie inschenken, helpen met de garderobe of gewoon meedoen aan het dagelijks leven.’ Zo geef je iemand een fijne dag én blijf je als familie actief betrokken.

 

Dat het werkt, blijkt uit voorbeelden op locatie. Zo was er een dochter die ’s nachts bleef slapen bij haar terminale moeder. Of een echtgenoot die meeging als vrijwilliger tijdens de wandel driedaagse, ook al liep zijn vrouw zelf niet meer mee. Kleine daden, met grote waarde.

 

Samen maken we verschil

Niet alleen familieleden, ook teams worden actief betrokken. Zo zorgt het team wonen dat de bedden opgemaakt zijn en de afwas wordt gedaan, zodat niet alles op de schouders van de zorgmedewerkers komt. De BO-medewerkers starten eerder en bezorgen ’s ochtends al het ontbijt, waardoor de zorg rustiger kan starten. ‘Het is samenwerken met alles en iedereen, zorg, wonen én familie,’ zegt José. ‘En dat maakt het werk lichter én leuker.’

 

Blijf in gesprek

Haar tip aan collega’s? ‘Maak duidelijke afspraken en blijf in gesprek. Niet iedereen doet vanzelf mee, maar als je het blijft proberen, kom je vaak een heel eind. Ik merk dat als we in gesprek gaan met de familie, ze het juist fijn vinden om dingen te blijven doen!’ En als afsluiter zegt ze: ‘Sluit elke dag af met een glimlach!’

 

Wilt u ook bijdragen aan naastenparticipatie?

Kleine dingen maken het verschil. Kook een keer mee, help met foto’s ophangen, of maak samen de kast van uw vader zomerproof. Niet als bezoeker, maar als onderdeel van zijn dag. Zo voelt uw naaste zich écht gezien.