Nieuwbouwplannen Aarhoeve: stand van zaken

Als alles meezit, kan er direct na de bouwvak worden gestart met de sloop van de Aarhoeve. In de week van 25 juni a.s. verhuizen de huidige bewoners naar hun tijdelijke onderkomen ’t Koetshuis in Nieuwkoop. Voor de bouwwerkzaamheden staat circa anderhalf jaar gepland.

De nieuwe Aarhoeve wordt een vrijwel exacte kopie van de nieuwbouw van woonzorglocatie Driehof in Hazerswoude-Dorp, die op 23 april jl. officieel werd geopend. Omdat WIJdezorg gebruik kan maken van hetzelfde ontwerp konden de bouwplannen voor de Aarhoeve razendsnel worden uitgewerkt. De plannen dateren van 2011 en de vergunningen zijn nog voor de jaarwisseling bij de gemeente Nieuwkoop aangevraagd. In april heeft de Aarhoeve de bouwplannen gepresenteerd aan bewoners, personeel en omwonenden. Later dit jaar staat er voor bewoners een bezoekje aan de Driehof gepland, zodat zij precies kunnen bekijken hoe de nieuwe Aarhoeve er straks uit komt te zien.

Nog eentje!

Architect Anna Zinkweg, die de nieuwe Driehof ontwierp, noemt het een compliment dat WIJdezorg ‘er nog eentje wil’. Door te kiezen voor een bestaand _ en beproefd succesvol _ ontwerp bespaart WIJdezorg op de ontwikkelkosten. Bij het aanpassen van het ontwerp aan de situatie in Langeraar zoekt Zinkweg gelijk een oplossing voor de glas-in-loodramen van de kapel van de huidige Aarhoeve. Waarschijnlijk worden de glas-in-loodramen in de trappenhuizen verwerkt.

Het woonzorgcomplex omvat drie bouwdelen: een appartementencomplex met drie woonlagen in een V-vorm, een appartementencomplex met twee woonlagen en een multifunctioneel gebouw dat _ onder meer _ plaats biedt aan een winkel en een restaurant. De gebouwen worden verspringend gebouwd en staan via brede gangen met elkaar in verbinding.

Veel meer ruimte

In de nieuwe Aarhoeve komen in totaal 64 plaatsen. Het verzorgingshuis telt 30 appartementen, die bestaan uit een woonkamer, slaapkamer en badkamer. Met 45 m2 zijn ze bijna twee keer zo groot als de huidige appartementen van de Aarhoeve!

In het verpleeghuis komen 3 units van elk 10 appartementen (17 m2). Elke unit heeft een eigen huiskamer. Voorts biedt de Aarhoeve straks onderdak aan vier appartementen voor tijdelijke opvang.

Tijdelijke huisvesting

Het is niet de eerste keer dat bewoners van de Aarhoeve tijdelijk elders worden gehuisvest. Tijdens de renovatie van het huidige pand, in 1982/1983 woonden de bewoners van Huize Aarhoeve tijdelijk in Huis ter Duin in Noordwijk. De medewerkers reden er toen drie keer per dag met een pendelbus heen. Met ’t Koetshuis in Nieuwkoop ligt de tijdelijke huisvesting ditmaal een stuk dichterbij!