Contactformulier info@wijdezorg.com Bellen 088-2091000

Samen in gesprek tijdens familieavond in Woudsoord

Een levendige avond vol betrokkenheid en waardevolle gesprekken, dat was de familieavond in Woudsoord. Familieleden, bewoners, collega’s en leden van de cliëntenraad gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van de zorg. Een moment van verbinding, reflectie én vooruitkijken.

De avond werd georganiseerd in samenwerking met de zorgteams, team wonen, BO’s, de cliëntenraad en externe coach Baukje. Manager zorg Tineke trapte af met een warm welkom en een korte presentatie, ondersteund door een inspirerend filmpje over samenwerking in de zorg. ‘Dat zorgde voor herkenning én beleving,’ vertelt Baukje. ‘Het raakte precies aan waar het om draait.’

In gesprek aan tafel

Aan vier grote tafels gingen familieleden in gesprek met collega’s en leden van de cliëntenraad. Elke tafel had een eigen gespreksleider. De reacties en inzichten werden verzameld op grote vellen papier, zodat alle input bewaard bleef. Na verloop van tijd wisselden de gespreksleiders van tafel om ook daar de gesprekken op te halen.

Er werden prikkelende stellingen besproken, zoals: ‘De zorgmedewerker is volledig verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van de bewoners.’ Al snel werd duidelijk: het woord ‘volledig’ roept discussie op. Ruud de Haan, voorzitter van de cliëntenraad: ‘Juist dat gesprek over wat wél en niet haalbaar is, maakt deze avond waardevol.’

Opkomst en betrokkenheid

In totaal waren er zo’n 32 tot 36 familieleden aanwezig, naast collega’s van zorg, welzijn en wonen. Ook een aantal bewoners schoof aan. Tineke vertelt: ‘De opkomst was erg goed, zeker dankzij de goede timing. De uitnodiging viel vlak na een WIJdezorg-brede brief over familieparticipatie.’ Via nieuwsbrieven, posters op locatie en persoonlijke e-mails werden mensen stap voor stap meegenomen in het doel van de avond.

Baukje benadrukt het belang van die opbouw: ‘Herhaling en timing zijn cruciaal om mensen écht mee te krijgen.’

Samen verantwoordelijk

Er klonk veel positiviteit tijdens de avond. Er is bereidheid onder naasten om mee te denken én te doen. Veel familieleden zijn al minstens twee keer per week op locatie. Door open het gesprek aan te gaan over ieders rol, van medische zorg tot welzijn, ontstaat ruimte voor heldere afspraken. Contactverzorgenden kunnen samen met naasten afstemmen wie wat op zich neemt. Zo verdelen we de verantwoordelijkheid op een manier die past bij deze tijd én bij onze cliënten.

De familieavond in Woudsoord laat zien hoe krachtig het is om samen het gesprek te voeren. Met aandacht, afstemming en bovenal: met elkaar.